Többezres élő közvetítések, hatékony együttműködés, nagyfokú integrálhatóság és mesterséges intelligencia alapú megoldások – jelenleg a legrugalmasabb platform a piacon

Ha azelőtt nem is, 2020 óta minden vállalkozás használt már valamilyen online kommunikációs megoldást a videós kapcsolattartáshoz. Microsoft Teams, Google Meet, Skype, Webex, Zoom – sokan egyszerre akár több rendszert is kénytelenek „kitanulni” a meetingek miatt. A tűzoltás, és az első sokk ideje elmúlt, ezek a platformok viszont velünk maradtak, a mindennapjaink részévé váltak. Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire segítik kényelmünket, és mi mindent tudunk velük megoldani, hiszen időt, energiát, forrást tesz bele a cég, hogy hatékonyan tudjunk működni ezekben az ökoszisztémákban. Ebben a cikkben a Zoom-ot mutatjuk be, mely napjaink egyik legrugalmasabb platformjaként lényegesen többet nyújt, mint a legtöbb versenytársa.

A Zoom leginkább abban különbözik a versenytársaktól, hogy rendkívül széles lehetőségeket kínál, nem csak funkcióit tekintve, de az eszköz- és programintegrációk terén is. Ezzel rugalmas használatot és vállalkozásra szabható megoldásokat nyújt a digitális kommunikáció különböző területein, legyen szó online meetingről, webkonferenciáról, vagy virtuális eseményről.

Mesterséges intelligenciát használ és a legmodernebb hardverekkel kompatibilis

A Zoom Rooms innovációja a Smart Gallery egy újfajta technológia, ami automatikusan optimalizálja az online találkozók élményét azáltal, hogy alkalmazkodik a helyiségbe belépő vagy onnan távozó résztvevőkhöz. Ennek köszönhetően nincs szükség a szoba beállításainak manuális kezelésére, vagy a kamera folyamatos áthelyezésére.

A szolgáltatás a legmodernebb hardverekkel kompatibilis és mesterséges intelligenciát is használ ahhoz, hogy egyéni videofeed-eket hozzon létre a szobában lévő résztvevőkről, így a távolról becsatlakozó munkatársak tisztább képet kaphatnak társaikról. A Smart Gallery képes arra, hogy az egy teremben lévő felhasználókat egyéni videócsempére válassza szét, ezzel biztosítva, hogy mindenki egyformán fókuszban legyen. Így a távolról becsatlakozók is tisztán láthatják munkatársaik arcát és könnyebben reflektálhatnak a reakcióikra. Ez a beállítás nagyban segíti a távoli és irodai csapatok közti zökkenőmentes együttműködést, ami a hibrid munkamodell sikeres kivitelezésének alapfeltétele.

Napjaink egyik legszélesebb eszköz-integrációját nyújtó rendszere

A legtöbb rendszer esetében az integráció és hitelesítés jelentik a legnagyobb problémát. Egy hibrid munkatér kiépítésénél nagyon behatárolt a megfelelő minőséget szolgáltató, tanúsítvánnyal rendelkező eszközök sora, gondolunk itt a mikrofonokra, kamerákra, PC-kre stb. Ilyenkor egy komplett tárgyaló-rendszer kiépítése nem csak költségesebb, de az eszközlehetőségek is jóval szűkreszabottabbak.

A Zoom-mal integrálható eszközök választéka ezzel szemben sokkal szélesebb, hisz a rendszer rugalmas szoftver megoldásainak köszönhetően azokkal a hardverekkel is kiválóan működik, amik nem rendelkeznek szigorú licencekkel. Ez hatalmas szabadságot ad az eszközök kiválasztásánál, aminek köszönhetően sokkal testreszabottabb lehet a terek kialakítása.

Tökéletes kép- és hangminőséget biztosít a hálózattól függetlenül

A legdrágább eszközök sem érnek semmit, ha a rendszer, amin futnak, akadozik a gyenge sávszélesség vagy az elavult hálózat miatt. Ez azért bosszantó jelenség, mert napi szinten rengeteg frusztrációt okozhat a felhasználóknak, akiknek a legtöbb esetben nincs ráhatásuk az internethálózat állapotára. Ezenkívül a kép- és hangminőség romlása rendkívül negatívan hat a felhasználói élményre.

A Zoom a többi platformhoz képest sokkal kevésbé érzékeny az ilyen jellegű problémákra, ezáltal gyengébb sávszélesség, vagy ingadozó wifi kapcsolat esetén is jóformán tökéletes audiovizuális élményt és zavartalan kommunikációt biztosít

Brainstorming az online térben? Naná! – Közös „Flipchart tábla” a meeting alatt

A Zoom a kreatív együttműködés területén is széleskörű lehetőségeket kínál. Mivel sok vállalkozásnál fontos, hogy a munkatársak ne csak beszélgetni és fájlokat megosztani tudjanak az online meetingek során, a rendszer számos natív funkcióval segíti a közös munkát. A Zoom Rooms-ból közvetlenül elérhető Whiteboard funkció például, egy irodai flipcharthoz hasonlóan lehetővé teszi, hogy bárki könnyedén illusztrálja ötleteit a megbeszélések során, a táblát ráadásul a meeting-ben résztvevők közösen, akár egyszerre is használhatják különféle ábrák és vázlatok készítésére.

Mely munkatársak számára lehet különösen hasznos ez?

A grafikusok, vagy mérnökök munkája során elengedhetetlen, hogy közösen tudjanak dolgozni, rajzolni, tervezni egy adott nagy méretű fájlban. A legtöbb rendszer ezt a munkát vagy lekorlátozza, vagy szimplán nem teszi lehetővé, a Zoom-on keresztül azonban az ilyen jellegű online együttműködés is egyszerűen megoldható!

Élő közvetítés akár több ezer nézőnek

A Zoom az online közvetítések és interaktív események terén is versenytársai előtt jár. A tökéletes kép- és hangminőség, illetve a széles interaktív funkciók nem csak a pár jelenlévővel zajló online meetingek, de a több ezer résztvevőt számláló virtuális események alkalmával is adottak. A rendezvényekre belépő felhasználók minden esetben 100%-ban riportálhatók, így látható, hogy ki, mennyi ideig vett részt az eseményen. A vendégek ezen felül kapcsolatba léphetnek egymással és interaktívan részt is vehetnek a beszélgetésekben, felszólalhatnak, vagy kérdezhetnek. A képernyőn megjeleníthető résztvevők számának pedig csak a kijelző mérete szab határt. Az élőben közvetített online események ráadásul igény szerint tovább stream-elhetők Youtubera, Facebook Live-ra, vagy egyéb streaming szolgáltatók felé is.

Partnerünk, egy több ezer alkalmazottat foglalkoztató magyar tulajdonú vállalat a pandémia kitörésének idején egy elterjedt online kommunikációs rendszeren keresztül több nagyobb virtuális eseményt is szervezett. A vezetőség azonban már az első rendezvényt követően megdöbbenve tapasztalta, hogy a többmillió forintot érő audiovizuális eszközök használata ellenére a streamelt adások kép- és hangminősége kimondottan rossz. Ekkor kellett rájönniük arra, hogy nem minden a drága felszerelés, ha maga a felhő alapú szolgáltatás platform nem rendelkezik megfelelő adottságokkal. Miután megvizsgáltuk ügyfelünk rendszerét, javaslatot tettünk és a korábban használt platform mellé bevezettük a Zoom szolgáltatást, aminek köszönhetően sikerült televízióközvetítés minőségben kivitelezniük a több ezer résztvevővel megrendezett virtuális eseményeiket.

Bármilyen e-mail címmel jól használható

A Zoom esetében nincs szükség közös céges e-mail címekre ahhoz, hogy a felhasználók egységesen, szervezetként használják a rendszert. Ez a lehetőség az iskolák, közintézmények és orvosi rendelők részére jelent hatalmas előnyt, ahol a felhasználók különböző e-mail címeken keresztül lépnek kapcsolatba egymással. Ezzel együtt a Zoom használata ugyanolyan biztonságos, mint bármely másik rendszeré, hisz end to end titkosítást és megbízható hitelesítést alkalmaz.

Az eltérő domain-ekről való használatnak akkor éreztük a rendkívüli előnyét, mikor partnerünk lett egy gyermekgyógyászattal foglalkozó egyesület, ami különböző kórházak különböző orvosainak összefogásából alakult. Nekik egy olyan rendszerre volt szükségük, amin keresztül a saját e-mail címeikről villámgyorsan és egyszerűen megoldható a napi szintű kapcsolattartás. Ez esetben nem volt kérdés, hogy a Zoom rendszert vezessük be náluk.

További praktikus funkciók, amik magasabb szintre emelhetik szervezeted online kommunikációját

Egyszerű utómunka az online közvetítéseknél – Többkamerás felvételek esetében a Zoom a saját szoftverébe menti le sávonként minden kamera felvételét, függetlenül attól, hogy éppen melyik vette élőben az eseményt. Ez nagy mértékben megkönnyíti a felvételek utólagos vágását, és rengeteg időt spórol, hisz nincs szükség arra, hogy külön-külön a kamerákról kelljen lementeni a nagyméretű fájlokat a vágó programba.

Márkához illeszthető – A Zoom rendszerében minden virtuális esemény a vállalat arculatához, márkamegjelenéseihez hozzáilleszthető. Ennek a funkciónak köszönhetően a cég logója, betűtípusa és színei is megjeleníthetők a meghívókon és a megbeszélések vagy virtuális események felületein.

Rugalmas beállítások – A Zoom rendszer lehetővé teszi, hogy a vállalatok attól függően, hogy milyen jellegű online eseményt szerveznek, módosíthassák az adott alkalomra vonatkozó biztonsági beállításokat és interaktív funkciókat. Így legyen szó vezérigazgatói bejelentésről, vagy belső továbbképzésről, a rendszer beállításai könnyedén változtathatók házon belül, eseményről-eseményre.

Többet tudna meg a Zoomról? Készítettünk egy e-bookot, ami erre a linkre kattintva ingyenesen elérhető!