Mennyire motiválható egy munkavállaló távolról? Milyen új csapatkohézió alakul ki, ha fizikailag nem egy térben vagyunk, mégis együtt dolgozunk és közösek a céljaink? Mennyire jönnek át a gesztusok és emberi reakciók online? Ezek mind olyan kérdések, amelyeket egy cégvezetőnek fel kell tennie magának a biztos siker érdekében. A gyorsan változó üzleti körülmények miatt muszáj fejleszteni, de merre érdemes elindulni? A lehetőségek tárháza végtelen, de a büdzsé nem: mutatjuk, hogyan lehet élni a folyamatosan bővülő technológiák adta lehetőségekkel úgy, hogy meg is térüljön a befektetés.

Új technológiai trendek és lehetőségek az üzleti világban

A globális világjárvány nemcsak új kihívásokat, hanem alternatívákat is teremtett szinte minden iparágban. A verseny tovább erősödött, és a költséghatékonyság, valamint a megtérülés még inkább fókuszba került. A vállalatok többsége hosszútávon is hibrid munkára áll át, vagy a már korábban megkezdett átalakulást kívánja továbbfejleszteni, kevesebb helyszíni jelenléttel. Az USA-ban például már vállalatok több mint fele új, kifejezetten hibrid irodák létrehozását tervezi a Harvard Business Review nemrég megjelent kutatása szerint. Világszinten pedig a vállalati vezetők 72% -a tervez hibrid modellt kialakítani, és ez jelentős különbség a pandémia előtti időkhöz képest.

Nem mindegy, hogy milyen a munkastílusunk az online térben

A változáshoz azonban a vezető önmagában nem elég. A hibrid modellt az egész szervezetre és az összes munkavállalóra ki kell terjeszteni, és ez minden cég részére, mérettől függetlenül nagy feladat. Minden kolléga másként éli meg ezt, hiszen egyrészt munkakörben is különböznek egymástól, másrészt más magánéleti szakaszban járnak, és mindenkinek egyedi az otthoni környezete.

Egy amerikai kutatás szerint a munkavállalók hat különböző csoportba sorolhatók aszerint, hogy hol töltik napjuk nagy részét, hány eszközt használnak a kommunikációhoz, valamint, hogy pozíciójukból adódóan milyen konkrét kihívásokkal találkoznak a mindennapi munkában. Amíg például egy, a munkaideje felét irodában töltő kommunikációs munkatárs feladatai elvégzéséhez a headset-et 33%-ban, a videó-alkalmazásokat pedig csupán 5%-ban használja, addig az az ügyvezető, aki nincs helyhez kötve, a fejhallgatót 81%-ban, a videó-szolgáltatást pedig 79%-ban veszi igénybe.

Hatféle munkastílust különböztethetünk meg beosztás és munkakör alapján

 Egy cégen belül is különböző részlegek és munkakörök szerint, valamint az egyéni igények alapján áll össze az adott munkakörnyezet. Az ezek mentén kialakított eszközparkok is igen eltérőek lehetnek. Egy irodai íróasztal sajátosságai például igencsak eltérnek egy konferenciaterem vagy egy otthoni munkaállomásban alkalmazott asztalt illető kívánalmaktól. Jól látszik tehát, hogy egy laptop és egy fülhallgató csak ritkán elég a teljes hatékonysághoz, és érdemes egy kicsit átfogóbban kezelni a problémát.

Javítana a csapatmunka élményen?
Tekintse meg megoldásainkat!

Egy konferencia sikeressége nagyban függ a hang minőségétől

Figyelembe kell venni mind az adott térben, mind a távolról résztvevők tapasztalatait: egy kis, közös irodai térnek más audiovizuális igénye van, mint egy otthoni irodának. Egy nyitott, ügyfélszolgálatot ellátó terem jelentősebb zajcsökkentő technológiát igényel, mint mondjuk egy privát helyiség.

Az ügyfélkörre is hatással van, milyen digitális térben dolgozunk. Lehet egy vállalkozás terméke és szolgáltatása akármilyen magas színvonalú, ha a partner nem érzi magát kényelmesen egy online meetingen, mert például zavaró képi- vagy hanghatásokat érzékel. Ez mind-mind olyan részlet, amely szintén meghatározza egy cég versenyképességét.

Mindezekre van megoldás: egy hosszú távú együttműködés nemcsak üzleti sikert hoz, de kényelmessé és jó élménnyé teszi a csapatmunkát.

Nem szabad túlbonyolítani az eszközbeszerzést

Van, amikor csak egy apró technikai részleten kell fejleszteni. Ha valakinek például csupán egy headset-re, vagy egy központi vezérlésű kamerára van szüksége ahhoz, hogy jobb digitális élményt érjen el ezáltal, akkor nem kell egy webshopon böngésznie és egyedül döntenie arról, hogy mi számára a legjobb. Hiszen egy szakértő csapat segít abban, hogy a legoptimálisabb termékkel tegye jobbá mindennapi munkáját.

A digitális élmény mellett a biztonság sem mellékes. Kerülendő, hogy valaki egyénileg rendeljen meg egy terméket egy webshopról, majd megint másra bízza annak beszerelését, és az eszköz meghibásodása esetén egy harmadik céghez kelljen fordulnia.

Erre figyeljen, ha munka közben szeret folyamatosan járkálni

Ha például támad egy jó ötletünk, és azt szeretnénk kollégáinkkal megosztani, akkor lehet, hogy csak egy egyszerű mikrofonra van szükségünk. Van, aki pedig csak akkor tud hatékonyan dolgozni, ha munka közben folyamatosan járkálhat. Ilyenkor nemcsak egy erre alkalmas headset lehet segítségére, de egy olyan kialakítású iroda is, ahol a kamera követi a mozgását, ezáltal a csapatával úgy tud kommunikálni, mintha fizikailag is jelen lenne.

Ahhoz, hogy kollégáink hibamentesen és hatékonyan kommunikáljanak attól függetlenül, hogy honnan dolgoznak, mobil megoldásokra van szükségük tökéletes zajszűréssel és a lehető legjobb hangminőséggel.

Ezek az eszközök nyomon tudják követni a felhasználó aktivitását: például, hogy az mikor van gépnél. Könnyebbé és átláthatóbbá válik a közös munka.

 Bízza a digitális élmény kialakítását szakértőkre, és élvezze a végeredményt!

Fontos, hogy a kollégák rugalmasan válthassanak a különböző céges kommunikációs csatornák között. Ennek köszönhetően sikeresebb lesz a vállalat információáramlása és csökkenek a technológiai fejlesztést érintő kiadásai. Ez sokkal jobb munkahelyi élményt eredményez: egyszerűbb, hatékonyabb és fennakadásoktól mentes lesz a csapatmunka.

Partnereinknek segítünk a teljes átállásban: az informatikai részlegén történő az eszközök telepítésében, kezelésében, megfigyelésében, valamint az esetleges hibák elhárításában. Helytől független megoldásaink a lehető legjobb élményt nyújtják kollégáinak, partnereinek és ügyfeleinek.

Kíváncsi rá, hogyan tudnánk segíteni céljai elérésében?
Tekintse meg megoldásainkat, vagy lépjen kapcsolatba velünk!